‘Yumurtanın üzerinde bu işaret yoksa sakın satın almayın’ uyarısı

Yumurta, Türkiye’de olduğu kadar dünyada da en çok tüketilen besinlerden biri. Haşlanmış, omlet, kızartma ya da tatlılar da kullanılıyor ve neredeyse herkesin damak zevkine hitap ediyor. Protein açısından zengin, pratik bir şekilde pişirilebilen ve her öğünde değerlendirilebilecek kadar çok yönlüdür. Fakat, yumurtaların güvenliği üretim şekillerine bağlı olarak farklılık gösterebilir ve bu durum özellikle hassas gruplar için önemlidir.

Satılan bazı yumurtaların büyük çoğunluğu güvenle tüketilebilir olsa da küçük çocuklar, hamileler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireyler için kaynak seçimi kritik hale gelir. Özellikle çiğ ya da akışkan yumurta tercih edenlerin üretim sürecine dikkat etmesi gerekiyor.

GIDA ZEHİRLENMESİ RİSKİNİ AZA İNDİREN DETAY

Yumurtaların yüzde 90’ından fazlası salmonella riskini ciddi oranda düşüren bir gıda güvenliği programı kapsamında üretilmektedir. 1998’de başlatılan bu sistem sayesinde bugüne kadar 200 milyardan fazla yumurta güvenle tüketiciye ulaştı. Programın en belirgin işareti, İngiltere’de kabukta ya da ambalajda görülen kırmızı renkteki British Lion damgasıdır.

British Lion logosu, her tavuğun salmonella aşısı olduğunu ve tüm üretim sürecinin izlenebilir olduğunu garanti eder. Bu işareti taşıyan yumurtalar, Tesco, Aldi, Lidl, Sainsbury’s, Morrisons ve Waitrose gibi tüm büyük marketlerde bulunabilir. İskoçya Gıda Standartları da yumurtaların dengeli beslenmenin önemli bir parçası olduğunu vurgularken, uygun saklama, hazırlama ve pişirme yöntemlerinin gıda zehirlenmesi riskini en aza indireceğini belirtir.

YUMURTALAR İÇİN BAZI HAYATİ İŞARETLER TAŞIYOR

Ayrıca, sağlıklı bireyler çiğ veya az pişmiş İngiliz tavuk yumurtalarını güvenle tüketebilirken, hamileler, yaşlılar ve çocuklar gibi risk grubundaki kişilerin yalnızca British Lion veya Laid in Britain güvence programı kapsamındaki yumurtaları tercih etmesi öneriliyor. Bu gruplar için özellikle çiğ ve akışkan yumurta tüketiminde bu işaretler hayati önem taşıyor.

Hijyen de büyük rol oynar. Yumurtayla temas eden ellerin ve mutfak gereçlerinin iyice temizlenmesi, çatlak kabuklu yumurtalardan uzak durulması ve yumurtaların diğer yiyeceklerden ayrı muhafaza edilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra ördek, kaz veya bıldırcın yumurtaları salmonella riskinin daha yüksek olması sebebiyle mutlaka tam olarak pişirilmelidir.

 

Related Posts

Menemen FK’dan ‘Kubilay’a saygı forması

Menemen FK, yeni sezonda şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın fotoğrafını taşıyan formayla sahaya çıkacak.

Ailelere acil uyarı yapıldı: Ülkenin ünlü bebek maması toplatılıyor

Avustralya’nın ünlü bebek maması ürünü, içeriğinde beyan edilmemiş glüten bulunması nedeniyle ülke genelinde acil olarak geri çağrıldı.

Tansel Çölaşan’dan Pervin Buldan’a tepki: Taşeron oldular

DEM Partili Pervin Buldan Mart 2025’te Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş için “Faşo” demişti. O sözlerin tekrar gündeme gelmesi ardından Emekli Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan, “Onun bunun taşeronu oldular” dedi.

Niğde’de elma rekoltesi yüzde 95 düştü

Türkiye’nin elma üretimindeki önemli merkezlerinden biri olan Niğde’de, nisan ayında yaşanan don nedeniyle rekolte yüzde 95 oranında düştü. Elmada hasat başlarken, bu yılki rekolte beklentisi 20 bin ton.

60 yıl sonra ilk kez görüldü: Bakan Yumaklı’dan şap hastalığı açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’de şap hastalığının yeni bir çeşidinin 1965 yılından bu yana ilk kez görüldüğünü söyledi.

Gaziosmanpaşa’daki hastanede yangın paniği

Gaziosmanpaşa’da özel bir hastanede yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine itifaye ekipleri sevk edildi.