Sekiz aydır uzayda: “Motor becerilerimi kaybettim, yürümenin nasıl bir şey olduğunu unuttum”

Boeing’in Starliner uzay aracı ile 6 Haziran’da uzaya giden iki NASA astronotu, 8 aydır uzayda mahsur kaldı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan astronotlardan Sunita Williams, sekiz ay boyunca uzayda kaldıktan sonra bazı temel motor becerilerini kaybettiğini açıkladı. Williams, “Yürümenin nasıl bir şey olduğunu unuttum. Burada uzun süredir bulunuyorum, oturmadım, yatmadım” dedi.

Williams, mikro yerçekiminde 234 gün geçirdikten sonra yürümenin nasıl bir şey olduğunu unuttuğunu itiraf etti.

DÖNÜŞLERİ DEFALARCA ERTELENDİ

59 yaşındaki Williams ve mürettebat arkadaşı 62 yaşındaki Barry Wilmore’ın başlangıçta Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sekiz gün geçirmeleri gerekiyordu ancak onları götüren Boeing kapsülünde teknik sorunlar yaşandı.

Kapsül Dünya’ya boş ve sorunsuz şekilde döndü ancak iki astronot en az Mart sonuna kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mahsur kaldı.

BAŞKANDAN MUSK’A KURTARMA GÖREVİ

ABD Başkanı Donald Trump, astronotların uzayda mahsur kaldığını ve Biden yönetimi tarafından adeta terk edildiklerini iddia etti. Trump, Elon Musk’a çağrıda bulunarak SpaceX’in astronotları geri getirmesini istedi.

Musk, yaptığı açıklamada Williams ve Wilmore’u “en kısa sürede” Dünya’ya geri getireceğine söz verdi.

NASA: “ASTRONOTLAR MAHSUR DEĞİL”

NASA, astronotların ISS’de mahsur kaldığı iddialarını reddetti ve her zaman uzun süreli uzay görevleri için hazırlandıklarını belirtti. Ancak mikro yerçekimi koşullarının astronotların kas ve kemik yapısında ciddi bozulmalara yol açtığı biliniyor. NASA verilerine göre, uzayda geçirilen her ay, önlem alınmadığı takdirde kemik yoğunluğunda yüzde 1 oranında kayba neden oluyor.

NE ZAMAN DÖNEBİLECEKLER?

Astronotların dönüşü, SpaceX’in Crew-10 misyonunun ISS’ye fırlatılmasına bağlı. Crew-10’un fırlatma sürecindeki gecikmeler nedeniyle dönüş tarihi Mart sonuna ertelendi. SpaceX, Crew-10’u planlanandan erken fırlatarak süreci hızlandırabilir ancak şirketten bu konuda resmi bir açıklama gelmedi.

Elon Musk ve Donald Trump’ın açıklamaları, Williams ve Wilmore’un daha erken dönebileceği yönünde spekülasyonlara yol açsa da, NASA henüz resmi bir tarih değişikliği duyurmadı.

UZAYDA KALMA REKORU

Williams ve Wilmore’un Mart sonunda ISS’den ayrılması halinde, sekiz aylık görevleri standart bir ISS misyonundan iki ay daha uzun sürecek. Ancak 371 günle en uzun ISS görev süresi rekoru, Amerikalı astronot Frank Rubio’da kalmaya devam edecek.

Related Posts

Apple, iPadOS 26’yı tanıttı

Apple, WWDC 2025 etkinliğinde iPad için geliştirdiği yeni işletim sistemi iPadOS 26’yı resmi olarak duyurdu. Yeni sürüm, iPad’i yalnızca bir tablet değil, çok daha güçlü ve çok yönlü bir çalışma aracı haline getiriyor. Apple’ın açıklamasına göre, bu güncelleme hem profesyonel kullanıcılar hem de günlük kullanıcılar için büyük yenilikler içeriyor.

Cilt hastalıklarında yapay zeka devrimi

Melbourne’deki Monash Üniversitesi, Brisbane’deki Queensland Üniversitesi ve Viyana Tıp Üniversitesi’nden araştırmacılar, PanDerm isimli yeni bir yapay zekâ sistemini geliştirdi. Bu sistemin doğruluğu ve çok yönlülüğü, Nature Medicine dergisinde …

Yapay zekayla yapılan video hayrete düşürdü: Sosyal medya fenomenleri tarih boyunca olsaydı ne olurdu?

Yapay zekanın gelişim süreci tüm hızıyla sürüyor. Her geçen gün hayatımıza yeni yapay zeka robotları girerken, güncel yapay zeka robotlarının yetenekleri görenleri hayrete düşürüyor. Ozan Sihay isimli bir içerik üreticisinin sosyal medyadan paylaştığı video dikkat çekti. Google’ın geliştirdiği Veo 3 ile yapılan video, “Ya Vloggerlar tarih boyunca olsaydı?” başlığıyla paylaşılırken, video içeriğinde tekerleğin icadı, piramitlerin yapılış anı, Alper Tunga’nın savaş alanındaki görüntüsü, Kral Arthur’un kılıcı kayadan çıkarması, Pompeı patlamadan önceki görüntüler ve Titanik’teki insanların son anları gibi görüntülere yer verildi. Türkçe konuşan karakterler izleyenleri şaşırtırken, Veo 3’ün daha ne kadar ileri gidebileceği merak konusu oldu. Söz konusu video kısa sürede sosyal medyada büyük ilgi gördü.

Dünya bir gün yörüngesinden çıkabilir mi?

Bilim insanları dünyanın yörüngesinden çıkarak uzay boşluğuna fırlaması olasılığını hesapladılar.

DeepSeek R1’in ilk büyük güncellemesi yayınlandı

DeepSeek R1 için güncelleme yayınladı. Yapay zeka modeli, güncellemeyle beraber tekrar gündem olmayı başardı.

Apple, WWDC 2025 etkinliğinde neler tanıtmayı planlıyor?

Apple Dünya Geliştiriciler Konferansı 9 Haziran’da başlıyor. WWDC 2025 etkinliğinde iPhone, iPad, Apple Watch ve Mac’ler için şimdiye kadarki en büyük görsel değişiklik içeren yazılımlar tanıtılacak.