Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!



Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına Karşı Uyardı

Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıda bulundu. Bakanlık, KKKA Bilgi Sistemi’nin aktif olarak vakaları takip ettiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “KKKA, kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabilen ve can kaybına yol açabilen bir hastalıktır” denildi. Bakanlık tarafından 2003 yılında kesin tanısı konulan KKKA vakalarının 2011’de kullanılmaya başlanan web tabanlı KKKA Bilgi Sistemi ile takip edildiği belirtildi.

Açıklamada, “KKKA Vaka Yönetim Rehberi”nin bu yıl yürürlüğe girdiği ve hastalıkla ilgili olarak T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği referans laboratuvarlarda tanı konulduğu, hasta sevki ve tedavi merkezlerinin 19 bölgede görev yaptığı da vurgulandı.

Belirtilere Dikkat!

Sağlık Bakanlığı’nca yapılan uyarıda, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin belirtileri göz önünde bulundurması gerektiği aktarıldı. Halsizlik, ateş, kas ağrısı gibi belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtildi.

Alınması Gereken Önlemler

Kenelerin vücuda girmesini engellemek için riskli alanlara gidilirken vücudu örten giysiler giyilmesi, pantolon paçalarının çorapların içine sokulması önerildi. Riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta kene olup olmadığının kontrol edilmesi ve kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtildi.

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü eğitim çalışmaları kapsamında her yıl sağlık personeline ve topluma yönelik eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ve yaklaşık 2 milyon kişiye KKKA konusunda eğitimin verildiği ifade edildi.


Related Posts

Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar dikkatli olmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir” dedi.

Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar açık havada daha fazla zaman geçirirken, yoğun yayılım gösteren polenler alerjik sorunlara neden olabiliyor. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisine karşı 7 önemli öneride bulundu.

Türk kahvesi içen herkes bu hataya düşüyor!

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil; sohbetlerin, misafirperverliğin ve geleneklerin ta kendisi. Ancak uzmanlar, pek çok kişinin bu keyifli alışkanlık sırasında farkında olmadan büyük bir hataya düştüğünü belirtiyor. Üstelik bu hata, uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.