Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Psikodiyet: Geleneksel Diyet Anlayışına Yeni Bir Bakış

Sağlık sektöründe yapılan açıklamalara göre, psikodiyet yeni bir beslenme anlayışı olarak dikkat çekiyor. Geleneksel diyet programlarından farklı olarak, psikodiyet sadece fiziksel değil, duygusal ve zihinsel süreçleri de ele alarak bireylerin kalıcı vücut değişiklikleri yaşamalarını sağlıyor.

Konuyla ilgili görüşleri paylaşan diyetisyen Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin bedeni, ruhu ve zihni bütünsel bir şekilde ele aldığını belirtti. Her bireyin benzersiz yeme alışkanlıkları olduğunu vurgulayan Bulut, psikodiyetin bu alışkanlıkları yaşam boyu etkileyen faktörlerle birlikte değerlendirdiğini söyledi.

Bulut, psikodiyetin temel amaçlarını şu şekilde sıraladı: yeme alışkanlıklarını analiz etmek, duygusal durumları belirleyerek yeme davranışlarını yönetmek, olumsuz beden algısını olumlu bir şekilde değiştirmek ve duygusal yeme ile baş etme becerilerini geliştirmek.

Psikodiyetin klasik diyet programlarından ayrıldığını belirten Bulut, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak bireyin yaşam kalitesini artırdığını dile getirdi. Ayrıca, duygusal yeme alışkanlığı olan, yeme bozukluğu yaşayan, obezite ile mücadele eden ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemek isteyen kişiler için psikodiyetin faydalı bir yaklaşım sunduğuna dikkat çekti.

“Sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmayı hedefler”

Psikodiyetin katı kurallardan uzak, bireye özgü esnek öneriler sunduğunu vurgulayan Bulut, kişinin neden yediğini anlamasını ve uygun miktarları öğrenmesini esas aldığını belirtti. Beslenmeye bütünsel bir bakış açısı sunan psikodiyetin, sürdürülebilir sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmayı amaçladığını kaydetti.

Bulut, psikodiyetin temel ilkelerinden bahsederken, kişiye özel esnek öneriler sunulduğunu, yasaklama olmadığını, yiyeceklerin iyi veya kötü olarak sınıflandırılmadığını ve eleştiri içermeyen bir dil kullanıldığını söyledi. Psikodiyet sürecinde yetkin diyetisyenlerin rehberliğinin önemli olduğunu vurgulayarak, duygusal yeme atakları yaşayan bireylerin kısıtlayıcı diyetlerden kaçınması gerektiğini anlattı.

Psikodiyet sürecinde beslenme eğitimi, duygusal yeme farkındalığı ve tüketim takibi gibi holistik yöntemlerin uygulanması gerektiğine dikkat çeken Bulut, bu nedenle uzman sağlık profesyonellerinden destek alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!