Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Önerileri

Kaliteli protein kaynağı olan kırmızı etin tüketiminde porsiyon kontrolü ve doğru pişirme yönteminin önemi vurgulandı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözdenur Çavuş Uka, özellikle fazla sakatat tüketiminin gut ve böbrek hastalıklarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Kurban Bayramı süresince günlük et tüketiminin belirli miktarları aşmaması gerektiğini belirten Uka, et tüketimine eşlik edecek dengeli bir tabağın sindirimi destekleyeceğini ifade etti.

Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin bazı riskleri beraberinde getirebileceğini hatırlattı. Özellikle sindirim sistemi ve kronik rahatsızlıkları olan bireylerin dikkat etmesi gereken konuları vurgulayan Uka, bayram sofralarında sağlıklı tercihler yapmanın önemine değindi.

Et Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzmanlar, bayram süresince et tüketiminde dikkatli olunması gerektiğine işaret ediyor. Etin porsiyon kontrolü ve pişirme şekli büyük önem taşıyor. Aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Diyetisyen Uka, et tüketimi konusunda önerilerde bulundu.

  • Her öğüne çiğ sebze veya salata eklemek
  • Probiyotik kaynakları tüketmek
  • Baharatların sindirimi destekleyici etkilerinden faydalanmak
  • Yemek sonrası kısa yürüyüşler yaparak sindirimi kolaylaştırmak
  • Lifli besinler ve bol su tüketerek bağırsak sağlığını korumak

Bunun yanı sıra etin saklanması ve pişirilmesi konusunda da bilgiler veren Uka, et tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları detaylandırdı. Kalp hastaları ve kronik hastalığı olan bireylerin özellikle dikkat etmesi gereken noktaları vurgulayan Uzman, sağlıklı bir şekilde et tüketiminin önemine değindi. Unutmayın, sağlıklı ve dengeli beslenmek her zaman en önemli önceliktir!

Related Posts

Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar dikkatli olmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir” dedi.

Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar açık havada daha fazla zaman geçirirken, yoğun yayılım gösteren polenler alerjik sorunlara neden olabiliyor. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisine karşı 7 önemli öneride bulundu.

Türk kahvesi içen herkes bu hataya düşüyor!

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil; sohbetlerin, misafirperverliğin ve geleneklerin ta kendisi. Ancak uzmanlar, pek çok kişinin bu keyifli alışkanlık sırasında farkında olmadan büyük bir hataya düştüğünü belirtiyor. Üstelik bu hata, uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Havuz keyfiniz zehir olmasın! Ölümcül riskler tehdit saçıyor

Prof. Dr. Alper Şener, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan havuz kullanımına dikkat çekerek, havuzun yanı sıra akarsu yataklarında serinlemeye çalışanlara da uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şener, “Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar ölümcül olabilir. Bu sularda yaşayan bazı parazitler burundan girerek beyne ulaşabiliyor” dedi.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.